Så här kom jag igen!

En reklamare berättar

Hur började det?
Jag hade en reklambyrå sen 1995, som gick väldigt bra. År 2000 blev den uppköpt av ett amerikanskt företag. Just det året började allt gå sämre, börsen dök också, men det fanns ingen förståelse hos ledningen, företaget krävde samma resultat som förut. Samtidigt blev jag pappa, jag fick en liten kille. Jag och mina anställda kämpade på, stålsatte oss, levererade och levererade…
När kontraktet gick ut, då bara brakade jag ihop. Jag föll ihop på golvet hemma och grät. Jag gick till husläkaren, jag ville absolut inte äta medicin! Hon föreslog då att jag skulle pröva att gå till Agneta i stället. Jag tyckte att det kändes spännande.

Hur kände du dig?
Jag var överkänslig för ljud. Temperamentet skiftade hela tiden, från glad till jättearg, jag hade ingen stubin alls. Sömnen blev sämre och sämre, jag drömde mardrömmar, hemska drömmar om att det hände saker med barnen…
Jag har alltid gjort mycket, rest mycket, vandrat mycket, men nu hade jag ingen lust med någonting. Jag blev stressad av vanliga vardagssituationer. Om vi skulle gå på fest fick jag ångest, jag ville inte träffa folk, orkade inte prata.
I jobbet spelar man ju en roll, och det gjorde jag riktigt bra, snarare bättre än någonsin under den här tiden. Men sen hade jag ingen energi kvar.
När jag var ute och gick tänkte jag: Tänk om jag träffar några som jag måste prata med! ”Låt mig va…!” Ville bara dra täcket över huvudet och sova! Så här efteråt tror jag att depressionen hade börjat minst ett år tidigare.

Vad fick du för hjälp?
När jag kom till Agneta gjorde hon ett test som visade att jag var minst sagt tärd. Jag fick support från arbetsgivaren, dom betalade det hela. Vi lade upp det så att jag lyssnade först i två timmar, och sedan pratade vi om min arbetssituation och mina relationer.

Hur kändes det?
Under lyssningen somnade jag, det var jätteskönt! Under den första lyssningsperioden gick jag bara ner totalt i varv. Det var en fantastisk utveckling. Jag kunde känna för varje fas hur det förändrades: Nu har jag gått ner i varv. Nu laddar jag om. Nu börjar jag komma upp igen.
Jag längtade verkligen dit, när jag promenerade dit kunde jag känna känslan i kroppen, hur skönt det var. Från att ha varit helt urlakad fick jag en ljusare syn på allt. Och jag började sova mycket bättre.

Hur kom du tillbaka?
Efter en tid började jag jobba halvtid, men det kändes helt fel. Jag kände i både kropp och själ: Nej, nej, nej! Jag hade fått distans under tiden, tagit steget bort och hade börjat undra: Vad håller de där människorna på med? Är det värt det? Nej!

Hur gick det sen?
Efter en månad sade jag upp mig och startade om i egen regi och i mindre skala. Det gick ju fort för mig att komma tillbaka. Det kunde gott ha fått vara ett år för varje fas! Jag kan känna att jag fortfarande är känslig. Men nu har jag en verktygslåda. Jag går fortfarande dit och lyssnar ibland, det är så skönt… Jag rekommenderar det till alla! Det bästa vore att kunna göra det förebyggande, innan det hinner gå så långt.


Intervju: Gunilla ladberg Pedagogik & Språk 2006. www.ladberg.se

Läs mer - Klienter berättar:
en projektledare
en reklamare
en personalchef
en annan projektledare
en affärsområdeschef

Kontaktuppgifter: Brain Balance, Skogsviksvägen 2, 182 56 Danderyd, Tel. 08-755 12 18, Mobil. 0708-65 99 28, E-post: info@brainbalance.se

Varför började du?
Jag brakade ihop. Jag föll ihop på golvet hemma och grät. Jag gick till husläkaren, jag ville absolut inte äta medicin! Hon föreslog att jag skulle prova detta. Så här efteråt tror jag att depressionen hade börjat minst ett år tidigare.

Hur upplevde du ljudterapin?
Under lyssningen somnade jag, det var jätteskönt! Jag längtade verkligen dit.

Vad fick du för hjälp?
Jag fick både coachning samtal och ljudterapi. Efter en tid började jag jobba halvtid, men det kändes helt fel. Jag sa upp mig och startade om i egen regi i mindre skala. Det gick ju fort för mig att komma tillbaka. Jag kan känna att jag fortfarande är känslig. Men nu har jag en verktygslåda.

 

 
Brain Balance, Skogsviksvägen 2, 182 56 Danderyd, Tel. 08-755 12 18, Mobil. 0708-65 99 28, E-post: info@brainbalance.se