Jobbet höll på att knäcka mig!

En projektledare berättar

Hur började det?
Jag hade ett jätteprojekt, det var en omöjlig arbetssituation som höll på att knäcka mig. Det var 150 procent fart, och det var väldigt frustrerande, det var mycket som inte blev som jag ville.

Vilka symtom fick du?
Jag blev stressad, glömde bort saker, hade svårt att koncentrera mig, till slut satt jag ibland bara och stirrade in i skärmen. Jag hade huvudvärk och jag sov dåligt Jag sov bara någon timme per natt, ibland under lång tid. Och det blev inte bättre, detta fortsatte i flera år trots att arbetsstationen blev bättre. Jag kom liksom inte igen.

Hur tänkte du?
jag tänkte att det går nog över, men det gjord det inte. Man bli ju äldre, när man är mellan tjugo och fyrtiofem, då pallar man hur mycket som helst. Men när man blir äldre möter man sig själv…
Jag hade svårt att acceptera det här, jag är envis, och man ska bara prestera, jag är uppvuxen så. Jag är idrottare också och det är likadant där. Jag byggde upp aggressioner mot mig själv, jag blev arg för att det blev så här, jag hade för stora krav på mig själv.

Du sjukskrev dig inte, varför?
Nej, jag byggde upp en ångest kring de här kraven, det var väldigt jobbigt, men jag var aldrig sjukskriven, jag gick inte ens till läkare. Jag såg mig inte som sjuk, jag förstod inte alls vad det var fråga om. Det var min fru som kände igen tillståndet och hjälpte mig att se hur det var.

Hur kom du i kontakt med den här metoden?
En kollega till mig hade gått, och min chef sa till mig: ”Janne, du behöver det här”. Och med glimten i ögat: ”Det här är en investering, det är inte medkänsla!”

Hur upplevde du ljudterapin?
Bara att komma iväg från jobbet och sätta sig var ju stressande, när jag tänkte på allt som skulle göras. Det tog lång tid att slappna av. Sakta men säkert accepterade jag att jag måste gå dit, det blev lättare och lättare och så småningom somnade jag under lyssningen!
Jag lyssnade och vi hade coaching-samtal, och sakta men säkert ändrade jag inställning.

Hur gick det sen?
Jag har lärt mig att medvetet tänka på annat, att koppla bort allt och inte tänka på allt jag ska göra hela tiden. Jag har lärt mig att tänka om, och det funkar! Jag har medvetet gjort ändringar och fått en bättre balans.
Nu sover jag bättre. Och jag säger nej ibland. Det är inte lätt, alla var ju så glada att jag sa ja! Men alla förstår också att respekterar ett nej. Nu jobbar jag fyrtio timmar i veckan, inte som förut sextio-sjuttio timmar.

* Namnet Janne är fingerat.
Intervju: Gunilla Ladberg Pedagogik & Språk 2006

Läs mer - Klienter berättar:
en projektledare
en reklamare
en personalchef
en annan projektledare
en affärsområdeschef

Kontaktuppgifter: Brain Balance, Skogsviksvägen 2, 182 56 Danderyd, Tel. 08-755 12 18, Mobil. 0708-65 99 28, E-post: info@brainbalance.se

Varför började du?
Jag var stressad, glömde bort saker, hade svårt att koncentrera mig, till slut satt jag bara och stirrade in i skärmen. Jag sov bara någon timme per natt, ibland under lång tid. Och det blev inte bättre, detta fortsatte i flera år trots att arbetsstationen blev bättre.

Hur upplevde du ljudterapin?
Det blev lättare och lättare att koppla av. Så småningom somnade jag under lyssningen!

Vad fick du för hjälp?
Nu sover jag bättre och jag känner mig lugnare. Jag lyssnade och vi hade coachingsamtal, och sakta men säkert ändrade jag inställning. Nu jobbar jag fyrtio timmar i veckan, inte som förut sextio-sjuttio timmar.

 

 
Brain Balance, Skogsviksvägen 2, 182 56 Danderyd, Tel. 08-755 12 18, Mobil. 0708-65 99 28, E-post: info@brainbalance.se