Jag kom igen snabbt och känner mig stark igen!

En projektledare berättar

Hur började det?
Jag har aldrig haft några kriser tidigare i livet, jag har levt som på en räckmacka… Nu kom allt på en gång. Jag hade ett jätteprojekt som jag var ansvarig för. Arbetstakten var väldigt hög. Under tiden var det en omorganisation på jobbet med en stor neddragning, så alla måste söka om sina tjänster.
Samtidigt skilde jag mig. Min dotter råkade ut för en allvarlig bilolycka utomlands. Och huset skulle säljas så jag målade om och röjde i källaren… Jag var ensam om allt. Och jag kände aldrig efter. Jag grät aldrig. Jag tänkte ibland: Varför är jag inte ledsen? Efteråt har jag förstått att jag stängde av alla känslor.

Vilka symtom fick du?
Det som hände var att jag förlorade förmågan att uttrycka mig, jag fick tunnelseende så att det blev svårt att läsa och jag tappade minnet. Jag som alltid haft god sömn, nu var det inte en chans att sova, och när jag väl somnade hade jag mycket mardrömmar. Jag började somna till på jobbet, nickade till på möten och konferenser.
Jag kunde inte ta ett enkelt beslut, Aftonbladet eller Expressen, det gick inte. Och sedan, efteråt, sa arbetskamraterna att jag hade varit en riktig laura. ”Du velade med allting, du kunde inte bestämma dig.”
Det blev akut när jag skulle redovisa hela projektet under en konferens. När det var min tur var allting borta. Det fanns inte ett ord, jag fick inte fram någonting. Vad gör jag här? tänkte jag. Så jag tackade för mig och gick.
Dagen efter gick jag till personalläkaren, han tittade på mig och sa: ”Vi tar väl tre månader.” Men det ville jag absolut inte, det var katastrof, det var så skämmigt. Så det blev en månad.

Vad fick du för hjälp?
Jag fick tips om Agneta av en vän. Hos henne behöver du inte prata, sa hon. Det ville jag absolut inte, jag hade ju inga ord. Jag fick lägga mig i fåtöljen och lyssna på musiken, och somnade!

Hur upplevde du ljudterapin?
Jag lyftes bort, jag svävade, som en ängel, det var underbart. När Agneta kom in efter en timme var jag alldeles borta. Hon frågade om jag ville göra något, teckna eller lägga pussel, men jag ville inte göra någonting, bara vila. Den första tiden bara satt jag där och lyssnade, tackade för mig och gick hem. Senare lade vi upp ett coachingprogram. Vi talade om min arbetssituation och det var väldigt nyttigt.

Vad har du lärt dig?
Jag kom till insikt om att jag inte behöver hänga med de unga på allt. Jag lärde mig bland annat att prioritera och välja bort möten, jag som alltid förut har sprungit på allting. Jag har tagit bort teven ur sovrummet, skaffat insomningsmusik och köpt en ny skön säng.
Och jag har börjat spela golf, det trodde jag aldrig! Det är så nyttigt för mig! Om jag känner att jag behöver komma i balans kan jag åka ut till golfbanan och bara stå där och slå en timme. Det är så bra att stå där och bara fokusera.
Jag kom snabbt tillbaka till djup sömn. Språket kom tillbaka, tunnelseendet försvann så jag kunde läsa igen. Och hörseln kom tillbaka, det hade synts på testet i början att den var rejält nedsatt. Hon har räddat mitt liv!

Hur gick det sen?
Totalt blev det tre månaders sjukskrivning, den sista på deltid. Vi har en ny omorganisation på gång igen, men trots allt på jobbet så känns det stabilt. Nu måste jag söka mitt jobb igen. Men nu tänker jag: Det kanske inte är så farligt om jag inte får något av de där jobben. Det kanske dyker upp nåt annat, så jag slipper kämpa. Det är en tuff bransch, allt ska gå så snabbt och det är nytt hela tiden, ny teknik, nya program. Man orkar inte hur länge som helst.
Förut kunde jag känna: Å, jag måste åka till Agneta och lägga mig! Men nu känner jag inte behovet längre. Nu mår jag jättebra!

Intervju: Gunilla Ladberg Pedagogik & Språk 2006

Läs mer - Klienter berättar:
en projektledare
en reklamare
en personalchef
en annan projektledare
en affärsområdeschef

Kontaktuppgifter: Brain Balance, Skogsviksvägen 2, 182 56 Danderyd, Tel. 08-755 12 18, Mobil. 0708-65 99 28, E-post: info@brainbalance.se

Varför började du?
Det som hände var att jag förlorade förmågan att uttrycka mig. Jag fick tunnelseende så att det blev svårt att läsa och jag tappade minnet. Jag kunde inte sova.

Hur upplevde du ljudterapin?
Jag lyftes bort, jag svävade, som en ängel, det var underbart.

Vad fick du för hjälp?
Jag kom snabbt tillbaka till djup sömn. Språket kom tillbaka, tunnelseendet försvann så jag kunde läsa igen. Hon har räddat mitt liv!

 

 
Brain Balance, Skogsviksvägen 2, 182 56 Danderyd, Tel. 08-755 12 18, Mobil. 0708-65 99 28, E-post: info@brainbalance.se