Personalchef berättar

Viktigt att man får snabb och bra hjälp
Så säger Inger* som är personalchef på ett stort internationellt börsnoterat företag. Bakom sig har hon fem-sex mycket tuffa år, både yrkesmässigt och privat. Hon hamnade i en orimlig arbetssituation på flera arbetsplatser i rad. Hon skulle åstadkomma resultat utan att ha verktyg för det. Hon fick hantera nedläggningar och helt ensam avskeda anställda. Hemma kände hon inget stöd.

Det började med sömnproblem
”Jag vaknade på nätterna och kunde inte somna om. Det var riktigt hjärnbrus i huvudet på mig, som myrornas krig på tv. Jag kunde inte tänka en enda tanke färdigt, det var tusen tankar på en gång. Jag kunde inte koncentrera mig.

Plötsligt fick jag ont i hjärtat
I november höll det inte längre. En dag när jag kom till jobbet fick jag plötsligt jätteont i hjärtat. Då blev jag rädd för första gången. Jag trodde att jag hade fått en hjärtinfarkt.
Det var ingen infarkt. Det var kramp i hjärtmuskulaturen. Hemma gled jag in i en utmattningsdepression. Det var så svårt, jag hade jättedåligt samvete för att jag var hemma.

Ljudterapi hjälpte mig att bli lugn
Så fick jag tips om Agneta Stalder som arbetar med ljudterapi och samtal. Jag gick dit och blev tagen av hennes omtanke om mig. Jag kunde inte prata om mig själv utan att gråta.” Jag blev omstoppad med täcke, jag satt inte jag låg till en början och lyssnade på musiken. Det var ljudterapin som hjälpte mig att mer och mer komma in i ett inre lugn och äntligen få vila. Jag tänkte: ”Så här har ingen stoppat om mig sen jag var barn”


Att komma igen var inte så svårt som jag trodde
Men det var inte bara ljudterapin utan också samtalen, de var också viktiga. Vi talade om min arbetssituation och också om hela min livssituation. Hon gav inga råd, hon frågade mig saker som fick mig att tänka och komma på lösningarna själv.

Nytt förhållningssätt på jobbet
Jag prioriterar, jag försöker läsa mail bara ett par gånger om dagen. Jag skriver upp de två-tre saker jag måste göra i morgon. Allt utöver blir en bonus. Om jag inte prioriterar är det så lätt att göra saker med vänster hand hela dagen, och så har det viktiga inte blivit gjort. Nu tänker jag mer på vad jag har åstadkommit under dagen och känner mig nöjd. Förut tänkte jag bara på allt jag inte hade gjort.

Nu har jag balans i livet
Jag är mycket mer observant på mitt eget välbefinnande, för jag är jätterädd att hamna i det där igen. Allt var så svårt, så mörkt. Ingenting kändes meningsfullt längre.
Att få professionell hjälp snabbt i en sådan här situation är oerhört viktigt, i och med att man själv inte ens har förmågan att tänka logiskt när man mår så här dåligt. Nu mår jag bra igen och tycker att jag har en bra balans mellan arbete och fritid.”

Intervju: Gunilla Ladberg Pedagogik & Språk 2006

Läs mer - Klienter berättar:
en projektledare
en reklamare
en personalchef
en annan projektledare
en affärsområdeschef

Kontakt: Brain Balance, Skogsviksvägen 2, 182 56 Danderyd,
08-755 12 18, 0708-65 99 28, info@brainbalance.se

Varför började du?
Jag vaknade på nätterna och kunde inte somna om. Det var riktigt hjärnbrus i huvudet på mig, som myrornas krig på tv. Jag kunde inte tänka en enda tanke färdigt, det var tusen tankar på en gång. Kunde inte koncentrera mig.

Hur upplevde du ljudterapin?
Det var ljudterapin som hjälpte mig att mer och mer komma in i ett inre lugn och äntligen få vila.

Vad fick du för hjälp?
Stödet från Agneta, det var väldigt viktigt. Vi hade samtal om min livssituation och om min relation.
Ljudterapin har lugnat ner min hjärna. Nu mår jag bra igen och tycker att jag har en bra balans mellan arbete och fritid.